Yaşar Ateş

System and Security Administration Manager02 Ağustos

MongoDB ile Strapi Projesi

Projenize bağlı içerikleri ilişkisel veri tabanlarında tutmak istemiyorsanız kullanımı kolay ve açık kaynak kodlu bir uygulama olan Strapi’yi kullanabilirsiniz. Bu yazıda bir Strapi projesi nasıl oluşturulur, oluşturulan proje MongoDB ile nasıl entegre edilir konularını inceleyeceğiz.

Strapi projesi oluşturma

Strapi projesini oluşturmak için öncelikle bilgisayarınızda Node.js ve Npm’in kurulmuş olması gerekiyor. Eğer kurulu değilse Node.js kurulumunu buradan, Npm kurulumunu ise buradan yapabilirsiniz.

Kurulumları tamamladıktan sonra komut istemi ekranından projenizi oluşturacağınız dizine erişin. Dizin içerisinde aşağıdaki komutu çalıştırın.

Step1

Proje kurulumu tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir admin kullanıcısı oluşturabileceğiniz ekran otomatik olarak açılacak.

Step2

 

Bu ekrandan gireceğiniz admin bilgilerini kaybetmemeniz gerekiyor. Projeyi durdurup tekrar ayağa kaldırdığınızda bu bilgilerle projenize giriş yapabilirsiniz. Admin bilgilerini girdikten sonra projeniz içerisinde içeriklerinizi oluşturabileceğiniz ana panele erişebilirsiniz.

Step3

 

Strapi projeniz içerik oluşturmaya hazır durumda. Ancak proje varsayılan veri tabanı olarak SQLite kullanıyor. İçerik oluşturmaya başlamadan önce MongoDB entegrasyonunu yapalım.

MongoDB entegrasyonu oluşturma

MongoDB entegrasyonunu sağlamak için öncelikle oluşturduğumuz Strapi projesinin dosyalarını inceleyelim.

Step4

 

Proje altındaki api dizininde projemizde oluşturacağımız içerikler bulunuyor. Config dizininde ise projeye ait tüm ortamlar için konfigürasyon dosyaları bulunuyor.

MongoDB entegrasyonu için öncelikle veritabanı bilgilerinin tutulduğu dosyaya erişelim. Bunun için config>environments>development yolunu takip edelim. Burada bulunan database.json dosyasını açalım. Mevcut dosya içinde SQLite bilgilerinin tutulduğunu görüyoruz. Bağlantı bilgilerini MongoDB olacak şekilde aşağıdaki gibi değiştirelim.

Step5

 

Config dosyasını değiştirdikten sonra komut istemi ekranı hata almaya başlayacaktır. Projeyi tekrar ayağa kaldırmak için proje dizini altından aşağıdaki komutu çalıştıralım.

Step6

 

Komutu çalıştırdığımızda projenin ayağa kalkmadığını ve hata aldığını göreceğiz. Bunun sebebi MongoDB gereksinimlerinin bazılarının eksik olması. Gereksinimleri tamamlayabilmek için aşağıdaki komutu çalıştıralım.

Step7

 

Komutu çalıştırdıktan sonra MongoDB entegrasyonunu gerçekleştirmiş oluyoruz. Ancak projemizi ayağa kaldırmak için config dosyasında bulunan veri tabanının MongoDB üzerinde oluşturulmuş olması gerekiyor. Bunun için MongoDB Compass Community üzerinden 27017 portuna bağlanalım.

Step8

 

Bağlandıktan sonra “strapi” adında yeni bir veri tabanı oluşturalım. Veri tabanını oluştururken koleksiyon adını varsayılan olarak verebiliriz.

Step9

 

Veri tabanını oluşturduktan sonra Strapi projemizi ayağa kaldırabiliriz. Bunun için proje dizini içerisinde aşağıdaki komutu çalıştıralım.

Step10

 

Proje ayağa kalktığında veri tabanı değişimi nedeniyle tekrar admin kullanıcısının oluşturulmasını isteyecek. Aynı bilgilerle admin kullanıcısını oluşturalım. Admin kullanıcısını oluşturduktan sonra projemize ait içerikleri oluşturmaya başlayabiliriz.

Böylelikle bir Strapi projesi oluşturup, bu projenin MongoDB entegrasyonunu sağlamış olduk. Umarım faydalı olmuştur.

Kategoriler